Wist je dat…

  • 70% van de mensen verkeerd ademt?
  • we ongeveer 21600 keer per dag ademen?
  • 70% van de afvalstoffen afvoer gebeurt via de adem?
  • we door bewust te ademen invloed hebben op ons autonoom zenuwstelsel?
  • de levensverwachting stijgt door dagelijks bewust te ademen?
  • bewust ademhalen de variatie in je hartslag kan beïnvloeden?
  • bewust ademhalen helpt bij stress, moeilijke situaties, dagelijkse uitdagingen, acute en chronische pijn, slapeloosheid, angst en depressie?
  • bewust ademhalen je immuunsysteem, energienivau, intuïtie, focus, creativiteit, zelfvertrouwen en leiderschap verbetert?
  • de verbondenheid in groepen van mensen stijgt door samen te ademen?

Observatie van de ademhaling

Neem na het lezen van bovenstaande weetjes even de tijd om je ademhaling te observeren. Wees er getuige van, oordeel niet. Observeer zonder iets te willen veranderen. Wat beweegt er in je lichaam als je ademt? Je buikgebied? Je borstgebied? Welke spieren worden aangesproken? Als je merkt dat je ademhaling plaats vindt in je buik, dan ben je heel goed bezig, doe zo verder! Is je ademhaling eerder oppervlakkig en worden vooral de spieren van het bovenste gedeelte van je borst gebruikt, dan zijn dagelijkse ademhalingsoefeningen een echte aanrader voor je. Want als enkel het bovenste gedeelte van je longen gevuld wordt, gebruik je maar een klein deel van je werkelijk adempotentieel. Dit laatste heeft een negatieve invloed op je gezondheid en op je algemeen welbevinden.

Regulatie van de ademhaling

Een gemakkelijke ademhalingsoefening om de ademhaling te reguleren is de volgende: Adem vijf seconden in en adem vijf seconden uit. Tel hiervoor 21, 22, 23, 24, 25. Neem de tijd om vertrouwd te geraken met dit ritme. Maak je ademritme soepel en gelijkmatig terwijl je vijf seconden inademt en vijf seconden uitademt. Doe deze oefening een vijftal minuten. Observeer hoe je je voelt na deze oefening.

Het afwisselend en dagelijks beoefenen van bovenstaande oefeningen maakt van jou een meester in ademhaling. Deze twee oefeningen zijn heel makkelijk te integreren in je dagelijks leven want je hebt je adem altijd en overal bij je: tijdens het wandelen, tijdens het autorijden, wanneer je naar muziek luistert, wanneer je in de rij staat bij de kassa, wanneer je in file staat… Voor een optimaal resultaat beoefen je deze oefeningen minstens drie keer per dag: na het opstaan, rond lunchtijd en voor het slapen… want stilstaan is vooruitgaan.

Succes ermee!
Kelly Duisters
, zaakvoerster van Focus Forward

“You don’t always need a plan. Sometimes you just need to breathe, trust, let go and see what happens.”